Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym
Dżem;
3 jabłka,
kawałek dyni( szklanka startej),
pół szklanki cukru,
łyżka masła.
Ciasto;
4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
Dodatkowo;
Cynamon.
Dżem;

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.


Ciasto;


Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.


Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.

Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.

Wykładamy na blaszkę.

To samo robimy z drugim ciastem.

Posypujemy cynamonem.

Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Zuza 14 października 2019 - 21:06

cudownie jesienne <3

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 6 listopada 2019 - 19:20

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies