Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

Szpileczki i babeczki

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

Ciasto;
2 szklanki mąki,
200 g masła,
2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru,
5 żółtek.
Pianka;
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 Budynie toffi
½ szklanki oleju
Dodatkowo;
5-6 brzoskwiń.
Ciasto;

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.


Pianka;

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.

Wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy pomału olej cały czas miksując na małych obrotach.

Brzoskwinie obieramy i kroimy w ósemki.

Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy brzoskwinie.

Wlewamy piankę i posypujemy drugą częścią ciasta startej na tarce o dużych oczkach.

Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies