Calzone z mięsem mielonym i warzywami to świetna propozycja na fajny obiad. Calzone czyli pieczone pierogi z wytrawnym nadzieniem zwchwycą domowników jak i gości. Ulubiony sos podkręci smak calzone 😉
Składniki na ciasto:
- niecałe 3 szklanki mąki luksusowej szczepanki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 20 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 5-6 średnich pieczarek,
- 1 marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta kurkumy,
- płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka bazylii i oregano,
- ketchup,
- ser mazzarella,
- jajko do posmarowania,
- sezam.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Wykonanie:
Ciasto;
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłą wodę. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. Wsypujemy również cukier i sól. Mieszamy i pozostawiamy taką mieszankę na 15 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie dodajemy mąkę i olej i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Do przygotowania calzone z mięsem mielonym i warzywami użyłam mąki Szczepanki.
Farsz;
Warzywa myjemy i jeżeli jest potrzeba obieramy. Marchewkę, przemy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę.Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Mięso wraz z warzywami wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 10-15 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Mięso z warzywami doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, przeciśniętnym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, bazylią i oregano. Chwilę jeszcze dusimy około 5 minut. Farsz lekko ostudzamy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części. Tak naprawdę wielkość zależy od was możemy zrobić małe, średnie czy też duże calzone. Ja zrobiłam duże. Każdą część wałkujemy na kształt koła około 20 cm długości. Każdy placek smarujemy ketchupem, zostawiając brzegi ( tak dwie łyżki ketchupu na każdy placek), wykładamy 1/4 przygotowanego farszu na połowę placka, posypujemy startym serem mozzarella, taka średnia garść. Połową wolnego ciasta przykrywamy równo część placka z farszem. Zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Tak robimy ze wszystkimi czteroma plackami.
Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra dół. Wkładamy calzone na środkową półkę i pieczemy 20 – 25 minut.
Upieczone calzone podajemy z ulubionym sosem np; czosnkowym, tysiąca wysp, pomidorowym.
Jeżeli przygotowałeś/aś Calzone z mięsem mielonym i warzywami wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło 😉
1 komentarz
Smacznie nadziany ten „pierożek” 🙂 Dawno nie robiłam, a są przepyszne!!!