Bułeczki z twarogiem
Ciasto;
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
20 g drożdży,
1 szklanka letniego mleka,
3 jajka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g roztopionego masła.
Masa twarogowa
250 g sera twarogowego,
2-3 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany.
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, aż będzie odklejać się od rąk.
Jeżeli jest potrzeba dodajemy troszkę mąki.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki.
Ciasto lekko spłaszczamy, wkładamy łyżeczkę masy twarogowej, sklejamy i formujemy zgrabną kulkę.
Posypujemy po wierzchu cukrem.
Bułeczki pieczemy 30 -35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
smakowite bułeczki!