Bułeczki z serem twarogowym
Ciasto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka, letniego,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g masła, roztopionego,
Nadzienie
250 g sera twarogowego,
2-3 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany.
Drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na chwilkę aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, aż będzie odklejać się od rąk. Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki.
Rozpłaszczamy wykładamy łyżeczkę twarogu i sklejamy formując zgrabną kuleczkę. Bułeczki układamy na natłuszczoną blaszkę i posypaną mąką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego 😉