Bułeczki owsiano- żytnie z czarnuszką i sezamem
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
3/4 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody.
14 g drożdży świeżych,
3 łyżki letniej wody,
0,5 szklanki ziaren słonecznika,
garść sezamu i czarnuszki.
Jajko do posmarowania,
ziarna do posypania.
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąki, drożdże, czarnuszkę i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinkę.
Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉