Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
3/4 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody.
14 g drożdży świeżych,
3 łyżki letniej wody,
0,5 szklanki ziaren słonecznika,
Do posmarowania;
1 jajko,
ziarna słonecznika,
płatki owsiane.
Płatki owsiane, miód, masło i sól zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamyi odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstrawiamy na 10 minut. Dodajemy do miski z ostudzonymi płatkami. Dodajemy mąki i ziarna słonecznika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy równe kulki ( mi wyszło 12 sztuk). Układamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Studzimy.
Smacznego 😉
Polecam
2 komentarze
Pysznie wyglądają 🙂 Podkradam jedną 🙂
😉