Bułeczki grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Szpileczki i babeczki

Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
3/4 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody.
14 g drożdży świeżych,
3 łyżki letniej wody,
0,5 szklanki ziaren słonecznika,
Do posmarowania;
1 jajko,
ziarna słonecznika,
płatki owsiane.

Płatki owsiane, miód, masło i sól zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamyi odstawiamy do wystudzenia.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstrawiamy na 10 minut. Dodajemy do miski z ostudzonymi płatkami. Dodajemy mąki i ziarna słonecznika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.


Z ciasta formujemy równe kulki ( mi wyszło 12 sztuk). Układamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.


Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.


Studzimy.


Smacznego 😉
Polecam 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Chujowa Pani Domu 23 września 2017 - 09:00

Pysznie wyglądają 🙂 Podkradam jedną 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 26 września 2017 - 10:25

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies