Drożdżowe ciasta bardzo często goszczą w moim domu. Tak przygotowany chlebek czy też bułka to świetna propozycja na śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację. Kromka takiej bułki posmarowana masełkiem to miód na moje podniebienie. Jeżeli jesteśmy fanami słodkich śniadań czy kolacji to tak upieczony chlebek sprawdzi się idealne. Pasuje to dżemu, kremu czekoladowego, masła orzechowego, twarożku czy po prostu do szklanki mleka. W przepie nie znajdziecie jajek, co dla wielu okaże się dużym plusem. Ciasto jest mięciutkie, a wierzch fajnie chrupiący.
SKŁADNIKI;
- 20g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 600 g mąki typ 500,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 250 g masła,
- sezam.
WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Ta przygotowany zaczyn odstawiamy na 30 minut, aż zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do zaczynu. i zagniatamy ciasto.
Masło rozpuszczamy. Nie powinno być gorące. Rozpuszczone maslo dodajemy do ciasta drożdżowego i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części.
Formujemy dwa bochenki i obficie posypujemy sezamem. Ja rozsypałam sezam na stolnicy i obtoczyłam w nim ciasto.
Uformowane bułki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze chlebki na 30 minut aby podrosły.
Tak przygotowane chlebki pieczemy 40-45 minut w q80 stopniach góra dół.
Smacznego 😉
5 komentarzy
Pyszka, jestem wielką fanką wypieków drożdżowych pod każdą postacią 🙂
😉
Pysznie
😉
936269 294099Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any recommendations? 514949