Hej, dziś proponuję Wam zawijane bułeczki z cynamonem. Cynamon jest jedną z moich ulubionych przypraw. Jego zapach unosi się na cały dom. Na dodatek cynamon na dużo właściwości leczniczych. Cynamon przyspiesza naszą przemianę materii, działa pozytywnie na pracę nerek i nasze jelita. Warto dodawać cynamon do wielu dań. Cynamon i ciasto drożdżowe to fajne połączenie. Polecam zawijane bułeczki.
SKŁADNIKI;
CIASTO;
- 250 ml ciepłego mleka,
- 20 g drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 2 jajka,
- 70 g miękkiego masła.
NADZIENIE;
- 70 g masła,
- 20 g cynamonu w proszku,
- 1/2 szklanki drobnego cukru.
LUKIER;
- sok z 1 cytryny
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Jajka, mleko i masło najlepiej wyjść wcześniej z lodówki.
Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy mąkę, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy w gruby rulon. Następnie wycinamy placki o grubości 1-2 cm.Przygotowane zawijasy wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (góra dół).
Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny, polewamy upieczone bułeczki.
Smacznego 😉
2 komentarze
Mniam, chętnie bym spałaszowała takie pyszne cynamonowe bułeczki 🙂
Są mega smaczne 😉