Ekspresowy piernik bez miodu

Szpileczki i babeczki

Okres Świąt Bożego Narodzenia to zapachy przypraw do piernika, pomarańczy i żywej choinki. Bardzo lubię pierniki, lecz nie zawsze wychodzą takie jak byśmy chcieli. Przepis na ten piernik jest ekspresowy, a przede wszystkim zawsze wychodzi. Przygotowanie jest banalnie proste. Piernik nie zawiera miodu. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej,
  • 200 g śmietany 18 %,
  • 50 g masła,
  • 4 średnie jajka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Masło rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy jeżeli jest zbyt ciepłe.

Mąkę wsypujemy wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą do miski ( ja wykorzystałam sodę ). Możemy również zastąpić proszek sodą. Dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy.

Następnie dodajemy jajka, śmietanę i rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Ale to nie ma znaczenia takie ma być.

Blaszkę 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Możemy również posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto łatwo wychodzi z blaszki.

Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra dół) do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem.

Ekspresowy piernik bez miodu długo zachowuje świeżość. Możemy przygotować kilka dni przed planowanym podaniem.

Smacznego 😉

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku piernika bez miodu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

marine88 12 listopada 2024 - 10:37

79030 399750Fantastic post will likely be posting this on my blog today keep up the excellent work. 626636

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies