Racuchy często goszczą w moim domu. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Dziś przygotowałam racuchy troszkę inne niż zawsze bo bez dodatku drożdży. Dodałam odrobinę cynamonu, który uwielbiam. Cynamon ma wiele własciwości leczniczych więc warto urozmaicać nim dania. Jabłka plus cynamon to świetne połączenie smakowe. Okres przedświateczny to idealny czas na przygotwanie takich racuchów. Polecam przygotowanie przepisu 😉
SKŁADNIKI;
- 2 średnie jajka,
- szklanka ciepłego mleka,
- 2 średnie jabłka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Do miski wbijamy jajka i wlewamy mleko, mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Możemy również pokroić w drobną kostkę. Całość wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej 4-5 łyżek. Rozgrzewamy. Następnie łyżką nakładamy partie ciasta i formujemy zgrabne placuszki. Dwie łyżki jeden placuszek.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉