BISZKOPT
- 120 g zmielonych orzechówlasowych,
- 5 jajek ,
- 70 g cukru pudru,
- 20 g mąki ziemniaczanej ,
- 40 g kaszy manny,
MASA ŚMIETANKOWA
MASA BUENO
- 100 g orzechów laskowych,
- 1 szklanka mleka w proszku,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/4 szklanki śmietanki 30%,
- kostka masła,
- 3 łyżki miodu,
MASA ŚMIETANKOWA
DODATKOWO
- duża paczka herbatników,
- czekolada,
- posypka czekoladowa,
BISZKOPT; Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy stopniowo mieszając łyżką do białek. Mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół.
MASA ŚMIETANKOWA; Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Mieszamy z masą. Przekładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki.
MASA BUENO; Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z orzechami dodajemy śmietankę, miód i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko i nadal miksując całość ucieramy na puszysty krem. Wykładamy na herbatniki. Na masę bueno wykładamy herbatniki.
MASA ŚMIETANKOWA; Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Mieszamy z masą. Przekładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki. Na masę śmietankową wykładamy biszkopt. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Posypujemy posypką czekoladową. Smacznego 😉
MASA ŚMIETANKOWA; Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Mieszamy z masą. Przekładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki.
MASA BUENO; Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z orzechami dodajemy śmietankę, miód i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko i nadal miksując całość ucieramy na puszysty krem. Wykładamy na herbatniki. Na masę bueno wykładamy herbatniki.
MASA ŚMIETANKOWA; Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Mieszamy z masą. Przekładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki. Na masę śmietankową wykładamy biszkopt. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Posypujemy posypką czekoladową. Smacznego 😉