- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni,
- 1 łyżeczka sody ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki kakao,
Cukier wraz z olejem ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo jajka i dalej miksujemy. Mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Następnie łączymy dokładnie z masą.
Dynię trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąka blaszce (30 x 7 cm ).
Pieczemy około 50 – 60 min . w temp. 180 stopni.
Smacznego
😉