Pierożki z kurczakiem i warzywami

Szpileczki i babeczki

Pierożki z kurczakiem i warzywami

Ciasto

  • 250 g mąka pszenna,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka.

Farsz

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju. 


Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kosteczkę. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą. 


Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy na kwadraty, na środek wykładamy farsz i zlepiamy. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.


Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego 😉  

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

ewa 24 listopada 2016 - 09:46

fajne te pierożki,byłyby dobrym dodatkiem do jakieś zupki

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 24 listopada 2016 - 11:06

Do barszczyku na przykład. Ja je podawałam z sosem. 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies