Ciasto
- 250 g mąka pszenna,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 25 g drożdży świeżych,
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 jajka.
Farsz
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju.
Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kosteczkę. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą.
Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy na kwadraty, na środek wykładamy farsz i zlepiamy. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego 😉
2 komentarze
fajne te pierożki,byłyby dobrym dodatkiem do jakieś zupki
Do barszczyku na przykład. Ja je podawałam z sosem. 😉