Barszcz czerwony- podstawowy

Szpileczki i babeczki

Barszcz czerwony- podstawowy

 

  • 2 kg buraków,
  • 2 jabłka,
  • kilka śliwek suszonych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • sok z 1 cytryny.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka kroimy w cząstki , dodajemy do buraków i zalewamy letnią wodą. Następnie dodajemy śliwki, pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe.

Zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy na najmniejszym ogniu 30 minut.

Dodajemy sok z cytryny.

Odstawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie

odcedzamy warzywa.

Barszcz należy przed podaniem podgrzewać nie pozwalając aby się zagotował.

Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies