Pulpety z papryką z sosie pomidorowym

Szpileczki i babeczki
Pulpety z papryką z sosie pomidorowym


Pulpety
1 kg mięsa wieprzowego,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 cebula,
1 zielona papryka,
1 łyżka majeranku,
1 ząbek czosnku,
tłuszcz do smażenia.
Sos
1 kg pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka oregano i bazylii,
olej,
2 ząbki czosnku.



Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Paprykę zieloną i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i mieszamy składniki.

Formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na ćwiartki i pozbywamy się twardych części.


Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucam pomidory, dusimy je około 30 minut. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy również zioła i przyprawy. 


Dusimy jeszcze ok 30 minut aż woda odparuje. Sos lekko miksujemy blenderem. Do sosu dodajemy pulpety i chwilkę dusimy.


Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies