Łaciata maślana chałka

Szpileczki i babeczki



Łaciata maślana chałka


ciasto
800 g mąki pszennej,
40 g świeżych,
500 ml ciepłego mleka
120 roztopionego masła,
4 łyżki cukru,
Dodatkowo
3 łyżki kakao,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki ciepłego mleka,

Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na ok 5 minut. 

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3). Kakao, cukier i mleko mieszamy ze sobą. 



Do większej części dodajemy papkę z kakao i zagniatamy. Obie części odkładamy na 40 minut. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto, dzielimy po 5 części. 



Ciemne zwijamy w rulon dł blaszki, jasne wałkujemy na dł ciemnego. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy w rulony. 



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rulony. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.) 

smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies