Łaciata maślana chałka
ciasto
800 g mąki pszennej,
40 g świeżych,
500 ml ciepłego mleka
120 roztopionego masła,
4 łyżki cukru,
Dodatkowo
3 łyżki kakao,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki ciepłego mleka,
Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na ok 5 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3). Kakao, cukier i mleko mieszamy ze sobą.
Do większej części dodajemy papkę z kakao i zagniatamy. Obie części odkładamy na 40 minut. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto, dzielimy po 5 części.
Ciemne zwijamy w rulon dł blaszki, jasne wałkujemy na dł ciemnego. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy w rulony.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rulony. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.)
smacznego 😉