Łaciata maślana chałka

Szpileczki i babeczki



Łaciata maślana chałka


ciasto
800 g mąki pszennej,
40 g świeżych,
500 ml ciepłego mleka
120 roztopionego masła,
4 łyżki cukru,
Dodatkowo
3 łyżki kakao,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki ciepłego mleka,

Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na ok 5 minut. 

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3). Kakao, cukier i mleko mieszamy ze sobą. 



Do większej części dodajemy papkę z kakao i zagniatamy. Obie części odkładamy na 40 minut. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto, dzielimy po 5 części. 



Ciemne zwijamy w rulon dł blaszki, jasne wałkujemy na dł ciemnego. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy w rulony. 



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rulony. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.) 

smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

เช่ารถตู้พร้อมคนขับ 13 października 2024 - 09:46

229288 966077OK 1st take a good appear at your self. What do you like what do you not like so significantly. Function on that which you do not like. But do not listen to other people their opinions do not matter only yours does. Function on having the attitude that this really is who you are and if they dont like it they can go to hell. 131888

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies