Mleczne michałki
150 g mlecznej czekolady,
¾ szklanki mleka,
50g masła,,
1/3 szklanki cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
3 szklanki mleka w proszku,
100g pokruszonych herbatników,
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych ,
kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego,
czekolada do polania.
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy i herbatniki ,kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia. smacznego 😉
6 komentarzy
ale fajny pomysł
POLECAM 😉
No takich domowych Michałków to jeszcze nie jadłam 😀
Polecam 😉
Fajny pomysł
polecam 😉