Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką
1 l ciepłej wody,
50 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek płatków owsianych górskich,
1 kg mąki pszennej,
1 łyżka kminku,
2 łyżki czarnuszki,
kilka łyżek mleka,
+ ziarna do posypania,
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie wsypujemy mąkę, czarnuszkę i kminek. Mieszamy wszystko dokładnie. Ciasto powinno być luźne.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki (15 x 35), smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką.
Pieczemy ok 1 godziny 20 minut w 180 stopniach 😉
Smacznego 😉
4 komentarze
Uwielbiam takie świeże swoje pieczywko 🙂
Polecam 😉
Musi być smaczny 🙂
Jest jest 😉 a raczej już dawno nie ma 😉