Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi

Szpileczki i babeczki

Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto
½ kostki masła,
1 szklanka wody,
6 jaj,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
32 g cukru waniliowego,
3/4 szklanki cukru ,
200 g masła,

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, energicznie mieszając trzepaczką do połączenia składników.

Nastepnie wstawiamy z powrotem podgrzewamy około 1 minut cały czas mieszając aż powstanie gładka masa.

Studzimy całkowicie.

Do masy dodajemy po jednym jajku stopniowo miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia.

Miksujemy na gładka masę.

Blaszkę 40 x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.

Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach 40 minut.


Masa:


Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypuejmy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy.

Do miski wsypujemy mąki i wlewamy mleko, mieszamy aż sie połączą składniki.

Do gotującego się mleka wlewamy mleko wymieszane z mąkami.

Cały czas mieszamy aż powstanie masa budyniowa.

Całość odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło miksjemy na puszysta masę, stopniowo dodajemy mase budyniową, miksujemy ż powstanie puszysta masa.

Na ciasto wykładamy masę budyniową i psypujemy wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy w lodówce.


Smacznego 😉
Polecam mąkę od
http://www.stoislaw.com.pl/pl/

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies