Racuchy z rabarbarem i płatkami owsianymi
2 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
50 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
3-4 łodygi rabarbaru.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mleka mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę, płatki owsiane, dodajemy jajka, mleko i wyrośnięte drożdże.
Mieszamy dokładnie.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone odsączamy z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Najlepsze płatki owsiane od
6 komentarzy
ciekawy pomysł, takich racuchów jeszcze nie jadłam
Polecam 😉 przepyszne 😉
Wygląda apetycznie! 🙂
😉
Pysznie wyglądają 🙂 Takiego racuszka bardzo chętnie bym zjadła 🙂
😉