Ciasto delicja
120 g biszkoptów,
250 ml wrzątku do zaparzenia herbaty,
500 ml smietany 30%,
śmietan fix,
2 łyżki żelatyny,
3 łyzki cukru pudru,
1,5 litra wrzątku do zaparzenia herbat,
3 galaretki wiśniowe,
1 snieżka+ 200 ml mleka,
1 łyżka żelatyny,
4 łyżki syropu wiśniowego,
czekolada mleczna lub orzechowa.
Biszkopty namaczamy w herbacie i układamy na dużą blaszkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixem, dodajemy puder, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy ze smietaną cukier puder i zelatynę.
Wykładamy na biszkopty.
Herbaty zaparzamy 2 minuty, następnie rozpuszczamy w herbacie galaretki.
Gdy galaretka będzie tężeć wlewamy na masę śmietanową.
Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.
Następnie ubijamy snieżkę i dodajemy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę oraz syrop wiśniowy.
Masę wykładamy na galaretkę.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy ciasto.
Przechowujemy w lodówce 😉
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Mniam… Zjadłabym kawałeczek 🙂
😉