Ryba (szczupak) w zalewie octowej
1,5 kg szczupaka,
mąka do obtaczania
zalewa:
2 szklanki wody,
0,5 szklanki octu,
3 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
5 ziaren pieprzu,
1 cebula,
garść suszonych warzyw (marchew, pietruszka, seler).
Szczupaka dzielimy na mniejsze części.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na zloty kolor.
Zalewa;
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy wszystkie składniki.
Zagotowujemy.
Rybę układamy do słoika i zalewamy gorącą zalewą.
Odstawiamy na kilka dni.
Smacznego 😉
2 komentarze
Wygląda apetycznie! 🙂
😉