Przepyszne ciasto. Lekki i puszysty biszkopt przełożony delikatną czekoladową masą z wiórkami kokosowymi. Rafaello pięknie prezentuję się po przekrojeniu. Kokos w połączeniu z białą czekoladą daje świetny smak.
SKŁADNIKI;
- Biszkopt
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
- Masa
- 660 ml śmietanki 30%,
- 2 szklanki + garść wiórek kokosowych,
- 3 białe czekolady (pół do posypania),
- 1 serek mascarpone,
- 2 łyżki żelatyny.
- Dodatkowo
- 1 szklanka herbaty.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Białka rozdzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy mąki i mieszamy łyżką.
Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony kroimy na 2 blaty.
Masa;
160 ml śmietanki podgrzewamy z czekoladą i szklanką wiórek kokosowych.
Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Studzimy.
Resztę śmietany ubijamy, na koniec dodajemy serek mascarpone, śmietankę z czekoladą i resztę wiórek.
Mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Łączymy z masą.
Biszkopt nasączamy herbatą.
Wykładamy 3/4 masy.
Przykrywamy biszkoptem, następnie smarujemy pozostałością masy, posypujemy wiórkami i startą białą czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Moje smaki 🙂 Uwielbiam kokos 🙂
😉
W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
Nie całe pół szklanki
Ser mascarpone ma pojemność 250 gr czy 500 gr?
250 g