Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem
Ciasto
250 g masła,
2,5 szklanki mąki,
5 żółtek,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Rabarbar
5 łodyg rabarbaru,
2 łyżki kaszy manny.
Pianka
5 białek,
200 g cukru,
2 opakowania budyniu malinowego (2x40g),
125 ml oleju.
Składniki powinny być z lodówki.
Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 2 równie części i odkładamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę.
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Łączymy z kaszą manną.
Wykładamy na ciasto.
Pianka.
Białka ubjamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, budyń.
Na koniec wlewamy po mału olej ciągle ubijając.
Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą.
Wykładamy na rabarbar.
Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto (trzemy na tarce o dużych oczkach).
Pieczemy 45-5- minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
312888 761429This really is often a great blog, could you be interested in working on an interview about just how you developed it? If so e-mail myself! 199873