Makowiec zawijany

Szpileczki i babeczki
Makowiec zawijany
 
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
6 żółtek ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki rumu.
Masa makowa;
500 g maku,
170 g cukru,
100 g rodzynków,
50 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
6 białek.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru,
3 – 4 łyżki gorącej wody.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
 
Masa makowa;

 

Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

 

Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.

 

Masę makową też dzielimy na 3 części.

 

Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

 

Lukier:

 

 
 
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. 
 
Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.

 

 
Smacznego 😉


Przepis na udane święta

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Ervisha 23 listopada 2018 - 14:56

Smak Świąt 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 18 stycznia 2019 - 10:07

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies