Makowiec zawijany
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
6 żółtek ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki rumu.
Masa makowa;
500 g maku,
170 g cukru,
100 g rodzynków,
50 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
6 białek.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru,
3 – 4 łyżki gorącej wody.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa makowa;
Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.
Masę makową też dzielimy na 3 części.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.
Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.
Smacznego 😉
2 komentarze
Smak Świąt 🙂
😉