Makowiec zawijany
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
6 żółtek ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki rumu.
Masa makowa;
500 g maku,
170 g cukru,
100 g rodzynków,
50 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
6 białek.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru,
3 – 4 łyżki gorącej wody.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa makowa;
Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.
Masę makową też dzielimy na 3 części.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.
Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.
Smacznego 😉
3 komentarze
Smak Świąt 🙂
😉
423192 759890We offer the very best practical and most applicable solutions. All our Sydney plumbers are experienced and qualified and are able to rapidly assess your difficulty and locate the very best solution. 427330