Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami
Ciasto;
2 szklanki mąki,
200 g masła,
2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru,
5 żółtek.
Pianka;
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 Budynie toffi
½ szklanki oleju
Dodatkowo;
5-6 brzoskwiń.
Ciasto;
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Pianka;
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.
Wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy pomału olej cały czas miksując na małych obrotach.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w ósemki.
Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy brzoskwinie.
Wlewamy piankę i posypujemy drugą częścią ciasta startej na tarce o dużych oczkach.
Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.
Smacznego 😉