Drożdżowe rogaliki z serem i wiórkami kokosowymi
Ciasto;
300 ml mleka,
2 jajka,
20 g drożdży,
100 g masła,
100 g cukru.
Farsz;
400 g twarogu,
4 łyżki drobnego cukru,
pół szklanki wiórek kokosowych.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy ciepłe mleko i cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajka i mąkę zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Twaróg mieszamy z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy w kształt koła, następnie dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy po łyżeczce sera i zwijamy tworząc rogaliki. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego;)
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy w kształt koła, następnie dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy po łyżeczce sera i zwijamy tworząc rogaliki. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego;)
2 komentarze
Lubię wszystkie rogale :)Wyglądają bardzo smacznie i zachęcająco 🙂
😉