Wytrawne rogaliki z warzywami,kiełbasą i majonezem

Szpileczki i babeczki

Wytrawne rogaliki z warzywami,kiełbasą i majonezem

Farsz;
2 małe pętka kiełbasy ulubionej,
1 mała marchewka,
pół małej cukini,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki.
Ciasto;
1/2 kg mąki,
łyżka cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży.
Dodatkowo;
Majonez.
Marchewkę, cebulę i cukinię obieramy i myjemy. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa i kiełbaskę, przyprawiamy i smażymy aż warzywa będą miękkie.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części.
Każdą część wałkujemy w kształt koła i dzielina na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy majonezem.
Wykładamy farsz i zwijamy w ruloniki, tworząc rogaliki.

Rogaliki wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Podajemy z sosem czosnkowym.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies