Piernik ”Last Minute”
100 g masła,
3 łyżki kakao,
2 łyżki przyprawy piernikowej,
2 łyżki miodu,
250 ml mleka,
3 jajka,
200 g mąki,
150 g cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do rondelka wrzucamy masło, miód, kakao, przyprawę do piernika.
Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Odstawiamy z ognia, wbijamy jajka i wlewamy mleko, mieszamy rózgą.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sodę, mieszamy.
Następnie wlewamy zawartość rondla i dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego 😉