Faworki (chrusty) z mascarpone
300 g mąki tortowej,
250 g serka mascarpone,
4 żółtka,
1 łyżka wódki,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6×2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.
Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉