Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

Szpileczki i babeczki

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą
 
1 kg młodych ziemniaków,
Pół małej główki młodej kapusty,
100 g wędzonego boczku,
2 jajka,
1 mała cebula,
3 łyżki mąki,
Sól i Pieprz do smaku.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Odsączamy.  Boczek i obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę piekarnikową smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki.

Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies