Strucla drożdżowa z truskawkami

Szpileczki i babeczki

Strucla drożdżowa z truskawkami
 
0,5 kg mąki,
1 szklanka mleka, 
20 g drożdży, 
125 g masła,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
około 1 kg truskawek,
Żółtko po posmarowania.
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. 

Odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1, 5godziny.

Truskawki dzielimy na mniejsze części. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy truskawki i zwijamy rulony.
Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.

Rulony układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką. 
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Upieczone posypujemy pudrem. 



Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies