1 kg kapusty,
0,5 kg marchwi,
1,5 kg cukini,
1 kg cebuli,
3 czerwone duże papryki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu,
1, 5 szklanki oleju,
około 2-3 łyżek soli do smaku.
Kapustę szatkujemy.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cukinię kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Do warzyw dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 2-3 godziny.
Sałatkę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku.
Słoiki stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉