Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą

Szpileczki i babeczki

Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą

1/2 kg mąki,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży,
mleczna czekolada.
Śmietanę lekko podgrzewamy.
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
 Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostkę czekolady i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.
Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Alexander Debelov 18 lipca 2025 - 10:08

582676 888944There is noticeably a bundle to understand about this. I assume you produced specific good points in functions also. 491464

Odpowiedz
i like this 17 sierpnia 2025 - 02:21

516304 513097How is the new year going? I hope to read far more intriguing posts like last year 933803

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies