Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół. Pierogi mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu.
Przepis jest banalnie prosty, a farsz możemy przygotować wcześniej.
Pierogi możemy zamrozić i w odpowiednim dla nas czasie odmrozić i pogrzać w piekarniku.
SKŁADNIKI:
- 250 ml ciepłego kefiru,
- ⅓ łyżeczki sody,
- 5 łyżek oleju,
- 1 szczypta soli,
- szczypta cukru,
- ok. 600 g mąki pszennej.
PRZEPIS NA FARSZ ZNAJDZIECIE https://szpileczkiibabeczki.pl/farsz-do-pierogow-uszek-krokietow-pasztecikow/
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i cukier. Wlewamy kefir i olej. Całość zagniatamy na gładką elastyczną masę.
Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka.
Następnie wykładamy dwie łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierogi smarujemy mlekiem i posypujemy rozdrobnionymi migdałami.
Migdały możemy zastąpić makiem, czarnuszką, sezamem.
Pierogi pieczemy 30-35 minut na złoty ładny kolor w 180 stopniach góra dół.
Tak przygotowane pierogi możemy przygotować wcześniej, zamrozić i w odpowiednim dla nas czasie odmrozić i pogrzać w piekarniku.
GOTOWE 😉 SMACZNEGO 😉