Przepyszny delikatny sernik z jeszcze bardziej delikatnym musem truskawkowym. Idealne połączenie sera i truskawek, a że sezon w pełni więc należy korzystać póki są najlepsze.
Przepis jest dość łatwy i z łatwo dostępnych składników. Jeżeli sernik to wasze ulubione ciasto koniecznie musicie przygotować te ciasto.
Zapraszam również na inne moje przepisy z truskawkami CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ ( FIT), CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ, CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ ŚMIETANOWĄ I TRUSKAWKAMI, DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ.
Warto jest wykorzystać sezon truskawkowy w pełni, trwa bardzo krótko, a jak wiadomo świeże truskawki są dużo lepsze niż mrożone. A Wy co lubicie przygotowywać z truskawkami?
SKŁADNIKI:
- Paczka podłużnych biszkoptów lub dowolnych,
- 1 kg sera w wiaderku,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 40 g budyniu (proszek),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g masła.
Masa truskawkowa
- 500 g truskawek,
- 330 ml śmietanki 30 %,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo
Około 250 g truskawek na wierzch.
WYKONANIE:
Masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy.
Kolejno dodajemy stopniowo jajka i cały czas miksujemy.
Następnie dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
Całość miksujemy do połączenia się składników.
Na blaszkę 24×24 cm wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty.
Możemy użyć podłużnych, okrągłych lub herbatników.
Na biszkopty wlewamy masę serową.
Sernik pieczemy 50-55 minut w 175 stopniach góra dół. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone.
Truskawki miksujemy i dodajemy do śmietany, mieszamy.
Do całości dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
Masę truskawkową przekładamy na sernik.
Na wierzch układamy truskawki;)
Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FILM 😉