SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Szpileczki i babeczki

Przepyszny delikatny sernik z jeszcze bardziej delikatnym musem truskawkowym. Idealne połączenie sera i truskawek, a że sezon w pełni więc należy korzystać póki są najlepsze.

Przepis jest dość łatwy i z łatwo dostępnych składników. Jeżeli sernik to wasze ulubione ciasto koniecznie musicie przygotować te ciasto.

Zapraszam również na inne moje przepisy z truskawkami CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ ( FIT)CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄCIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ ŚMIETANOWĄ I TRUSKAWKAMIDROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

Warto jest wykorzystać sezon truskawkowy w pełni, trwa bardzo krótko, a jak wiadomo świeże truskawki są dużo lepsze niż mrożone. A Wy co lubicie przygotowywać z truskawkami?

SKŁADNIKI:

  • Paczka podłużnych biszkoptów lub dowolnych,
  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 40 g budyniu (proszek),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g masła.

Masa truskawkowa

  • 500 g truskawek,
  • 330 ml śmietanki 30 %,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka żelatyny.

Dodatkowo

Około 250 g truskawek na wierzch.

WYKONANIE:

Masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy.

Kolejno dodajemy stopniowo jajka i cały czas miksujemy.

Następnie dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.

Całość miksujemy do połączenia się składników.

Na blaszkę 24×24 cm wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty.

Możemy użyć podłużnych, okrągłych lub herbatników.

Na biszkopty wlewamy masę serową.

Sernik pieczemy 50-55 minut w 175 stopniach góra dół. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i studzimy.

Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone.

Truskawki miksujemy i dodajemy do śmietany, mieszamy.

Do całości dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.

Masę truskawkową przekładamy na sernik.

Na wierzch układamy truskawki;)

Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA FILM 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies