Przesmaczne kruche rogaliki z tylko czterech składników. Kilka podstawowych składników i fajne rogaliki gotowe. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe i obtoczone w cukrze pudrze.
Zachęcam również do przygotowania takich rogalików na wodzie gazowanej EKSPRESOWE ROGALIKI Z 4 SKŁADNIKÓW.
A jak lubicie tradycyjne rogaliki to polecam 3 SKŁADNIKOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ, KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ, KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM I KOKOSEM.
Jak nie macie pomysłu na szybkie słodkości do kawki do róbcie te rogaliki na prawdę są mega smaczne i szybkie w przygotowaniu 😉
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka piwa bezalkoholowego,,
- 1 szklanka oleju,
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- puszka masy krówkowej czekoladowej.
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej i piwo. Całość zagniatamy. Ciasto na początku może trochę lepić się do rąk, ale chwila zagniatania i łatwo odchodzi od dłoni.
Ciasto owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do reklamówki do żywności i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub więcej części w zależności od tego jak nam wygodniej będzie wałkować. Ja wałkuje na prostokąt mniej więcej na 0,5 cm.
Ciasto smarujemy masą krówkową czekoladową. Następnie wycinamy trójkąty.
Możemy również wycinać koła i następnie na trójkąty.
Następnie zwijamy szerszą częścią do przodu tworząc ruloniki. Rogi zwijamy ku sobie.
Tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.
Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze.
Rogaliki gotowe 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku 😉