Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu, dlatego takie szybkie ciasta to fajne rozwiązanie, bo jednak czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego.
Maliny to źródło cennych witamin dlatego warto korzystać gdy jest na nie sezon, wtedy są najlepsze i najzdrowsze.
Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały takie jak witamina C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka sody,
- 2 czubate łyżki mleka w proszku,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- cukier waniliowy,
- około 200 g malin.
WYKONANIE:
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy 10 minut przygotowania i pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę cukier, mleko w proszku, sodę, cukier waniliowy. Całość lekko mieszamy.
Następnie dodajemy mokre składniki czyli jajka, jogurt i olej.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy maliny.
Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe 😉
Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań krok po kroku ciasta 😉