Przepyszne ciasto na delikatnym biszkopcie bez dodatku mąki pszennej. Delikatna masa śmietankowa i słodki wierzch w postaci masy krówkowej i chrupiących orzechów i wiórek kokosowych. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem. Biszkopt nie zawiera mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu i ze składników ogólnodostępnych. Zapraszam was również na mój kanał YT tam znajdziecie przygotowanie tego ciasta krok po kroku jak i również wiele innych ciekawych przepisów. Ja Wy jakie ciasta przygotowujecie bez dodatku mąki pszennej?
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jajek (żółtka i białka osobno),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA ŚMIETANKOWA:
- 1 l śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 20 g żelatyny,
- 100 ml wrzątku.
DODATKOWO:
- 1 puszka masy krówkowej,
- 200 g orzechów ziemnych solonych prażonych,
- 80 g wiórków kokosowych,
- łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka masła.
WYKONANIE :
Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder, ubijamy do momentu powstania szklistej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 35×26 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół.
Ciasto najlepiej jest ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy łatwiej będzie je wyjąć.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą śmietankową. Masę wykładamy na spód ciasta.
Przykrywamy wierzchem ciasta. Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.
Ja smaruję wierzch ciasta przed wyłożeniem na masę śmietankową.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy orzechy ziemne i wiórka kokosowe. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko dociskamy. Chowamy do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto gotowe do zajadania 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań ciasta krok po kroku 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis na Ciasto śmietankowe z krówką, orzechami i kokosem z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.
Życzę udanych przygotowań 😉
Gosia