Czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką to świetna propozycja na szybki deser lub ekspresowe ciacho do kawki. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłowie pięć minut i nie potrzebujemy do przygotowania miksera. Wystarczy łyżka, widelec lub rózga. Ciasto jest dość uniwersalne ponieważ zamiast mleka możemy wykorzystać jogurt, maślankę czy kefir. Owoce też mogą być różne, najlepiej pasują sezonowe. Jeżeli nie przepadamy za ciastem z kakao możemy je pominąć i też ciacho wyjdzie smaczne. Jak macie chęci na inne ciacho widelcem mieszane to polecam CIASTO WIDELCEM MIESZANE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM lub lekko kwaskowe z rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z RABARBAREM. Przygotowanie ciasta jest na tyle proste, że możemy zaangażować w pracę nasze dzieciaki, na pewno będą szczęśliwe, że mogły zrobić same takie ciacho. Polecam przygotowanie czekoladowego ciasta z truskawkami i kruszonką.
SKŁADNIKI;
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao ciemnego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 300 g truskawek.
Kruszonka;
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujemy miksera do jego przygotowania wystarczy widelec lub łyżka.
Jajka wbijamy do miski i lekko rozkłócamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Jeżeli nie mamy mleka to śmiało możemy zastąpić je maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.
Następnie dodajemy suche składniki : cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao.
Proszek do pieczenia możemy zastąpić sodą oczyszczoną.
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do pozostałych składników.
Całość mieszamy do połączenia się składników. Nie ma potrzeby długiego mieszania wystarczy szybko przemieszać.
Ciasto wykładamy na blaszkę 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy truskawki.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą do momentu powstania sypkiej posypki. Następnie posypujemy wierzch ciasta z truskawkami.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach góra dół 60 minut do suchego patyczka.
Zapraszam na filmik z przepisem krok po kroku 😉
Upieczone ciasto studzimy na kratce. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeżeli przygotowałeś/aś ciasto czekoladowe z truskawkami i kruszonką wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
3 komentarze
pyszne ciasto
Czekolada i truskawki to przepyszne połączenie 🙂
Ciasto prezentuje się rewelacyjnie 🙂