Sezon arbuzowy w pełni więc nalezy korzystać póki jest najlepszy i najsłodszy. Poza miąższem powinniśmy również jeść pestki arbuza. Pestki mają mnóstwo drogocennych witamin, minerałów i kwasów. Nei każdy lubi jeść pestki więc możemy przygotować z nich herbatę. Przygotowanie herbaty z pestek arbuza i jej spożywanie pomoże nam w wielu dolegliwościach. Poznajcie pozytywne cechy pestek arbuza oraz jak przygotować herbatę.
PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE
Arginina która znajduję się w pestkach arbuza ma cudowny wpływ na regulację ciśnienia krwi w naszym organizmie.
REDUKTOR STRESU
Pestki arbuza są bogate w magnez, który pomaga w radzeniu sobie z sytuacjami stresującymi jak i pozytywnie wpływa na pracę serca.
PIĘKNE WŁOSY
Zbawienny wpływ na nasze włosy mają aminokwasy i białka zawarte w pestach arbuza.
REDUKCJA ZMARSZCZEK
Arbuz i pestki posiadają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, jak i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
MOCNE KOŚCI
Nasze kości będą mocniejsze dzięki związkom zawartym w pestkach arbuza. Zwiększają one bowiem wchłanianie wapnia.
ENERGIA
Witamina B2 znajduję się w pestkach i odpowiada za prawidłowe dostarczanie węglowodanów i gospodarowanie energią.
POZIOM CUKRU
Za pomocą pestek arbuza uregulujemy poziom cukru we krwi i zachowamy równowagę w odchudzaniu.
PRACA MÓZGU
Jedząc pestki arbuza nasz mózg będzie lepiej pracować, poprawi nam się pamięć, koncentracja i logiczne myślenie.
NAWILŻONA SKÓRA
Pestki arbuza doskonale wpłynął na kondycję naszej skóry. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe odpowiadają na odpowiednie nawilżenie skóry.
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Nasiona w 80 % składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3. Są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
HERBATA Z PESTEK ARBUZA
Herbata z pestek arbuza oczyści nasze nerki, pomoże w infecji układu moczowego oraz jest polecana dla panów. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawi nam się trawienie, usuną się pasożyty jelit i leczą stany zapalne. Cytrulina, która jest naturalnym antyoksydantem, rozszerza naczynia krwionośne, jest pomocna w leczeniu arteriosklerozy, wysokiego ciśnienia i anginy.
Herbata z pestek arbuza to naturalny środek moczopędny, usunie toksyny z organizmu, oczyści nerki i eliminuje kamienie nerkowe.
4 łyżki świeżo zmielonych pestek zalej 1,5 – 2 litrami wody i gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia. Herbatę pij 3 dni w tygodniu, maksymalnie przez 3 tygodnie.
A wy lubicie arbuza? Jecie razem z pestkami?
2 komentarze
Nigdy nie jadłam pestek arbuza, nie wiedziałam, że pestki mają tyle dobroczynnych właściwości.
Ja osobiscie nie przepadam, ale dla zdrowotności zajadam 😉