Pieczony schab z marchewkową pierzynką

Szpileczki i babeczki

Pieczony schab z marchewkową pierzynką to świetna propozycja na szybki, mało skomplikowany i pracochłonny obiad. Ponadto można przemycić warzywa. Marchewka fajnie współgra z mięskiem. Na dodatek dzięki pierzynce z marchewki schab wychodzi soczysty i mięciutki. Jeżeli macie ochotę na schab z innymi warzywami to polecam PIECZONE PLASTRY SCHABU Z WARZYWAMI lub w fajniej panierce KOTLETY SCHABOWE W SŁONYCH KRAKERSACH. Do tak przygotowanego schabu polecam proste ugotowane tłuczone ziemniaki lecz możemy podać również z ryżem, kaszą jęczmienną,kuskusem czy frytkami. Schab może być świetnym daniem obiadowym na przyjęcie okolicznościowe lub spotkanie z bliskimi. Polecam przygotowanie pieczoengo schabu z marchewkową pierzynką.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 4 duże marchewki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

WYKONANIE;

Schab kroimy w plastry. Około 1 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowanie plastry schabu chowamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy marchewkową pierzynkę.

Marchew myjemy i obieramy. Następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę również myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu do miękkości około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilkę dusimy.

Przygotowany schab wyjmujemy z lodówki, układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Następnie wykładamy marchewkowy farsz. Około 1-2 łyżek. Ładnie rozprowadamy farsz.

Tak przygotowany schab z marchewkową pierzynką pieczemy około 40-45 minut.

Jeżeli lubicie ser, możecie posypać starkowanym serem, ja akurat nie miałam i przygotowałam bez sera. Ser jaki by pasował to na pewno żółty lub mozzarella.

Upieczony schab podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, ryż, kasza, frytki. Polecam również surówki np: SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ lub SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, PORA, PAPRYKI I OGÓRKA

Tak przygotowany schab wychodzi mięciutki i soczysty, a marchewka dopełnia pełnowartościowy posiłek.

Smaczego 😉

Jeżeli przygotowałaś/eś pieczony schab z marchewkową pierzynką wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z chęcią podzielę się fotografią we wpisie 😉

Zapraszam na krótki filmik przedstawiający pieczony schab z marchewkową pierzynką.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Słodko Słodka 30 maja 2021 - 20:19

Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny, u nas robię podobnie, ale roladki ze schabu 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies