Rurki z kremem – domowe foremki

Szpileczki i babeczki

Lubicie rurki z kremem? nie macie foremek albo brakuje Wam aby wykorzystać przygotowane ciasto. Zapraszam na wpis 😉 pokażę Wam jak zrobić mając folię aluminiową i papier do pieczenia foremki na rurki.

Aby przygotować domowe foremki na rurki potrzebujemy kilka rzeczy które mamy w domu:

  • Folia aluminiowa,
  • papier do pieczenia,
  • nożyczki,
  • ewentulanie metalowe zszywki.

Przygotowanie;

Do przygotowania foremek potrzebujemy mocnego papieru i folii aluminiowej. Ja użyłam folię aluminiową i papier do pieczenia marki Gosia.

Folię aluminiową przecinamy na mniej więcej równie kwadraty około 15 cm, papier do pieczenia 1 cm krótsze kwadraty od folii. Układamy na folię aluminiową papier do pieczenia i zwijamy stożki dość cienko. Możemy zabezpieczyć metalową zszywką.

Aby foremki się trzymały górną część zwijamy do środka, możemy wrzucić kulkę zrobioną z folii aluminiowej.

Foremki gotowe 😉 Gdy użyjemy mocnego papieru do pieczenia i folii aluminiowej foremki powinni się trzymać same w sobie, ale jak chcemy możemy użyć metalowych zszywek.

Z tak przygotowanych foremek ciasto lekko schodzi. Bez problemu pozbędziemy się foremek z ciasta.

Przepisów na ciasto do rurek jest mnóstwo. Tak samo jak i na nadzienia. Najprostszym przepisem na smakowite rurki z kremem jest ciasto francuskie i krem śmietankowy.

PRZEPIS NA RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Ciasto francuskie kroimy na 1 cm paski, nawijamy na foremki, pieczemy 20 minut na złoty kolor. Studzimy. 200 ml śmietany 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy około 1 łyżkę cukru pudru, mieszamy. Napełniamy masą śmiatankową przygotowane rurki. Zajadamy 😉 znikają błyskawicznie 😉

Polecam 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Patrycja Reszko 27 kwietnia 2021 - 19:53

Fajny patent na foremki do rurek!

Odpowiedz
Słodko Słodka 28 kwietnia 2021 - 11:48

Takie domowe rurki są najlepsze na świecie, nie robię ich często, ale jak już nas najdzie ochota, to od razu z podwójnej porcji 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies