Lubicie rurki z kremem? nie macie foremek albo brakuje Wam aby wykorzystać przygotowane ciasto. Zapraszam na wpis 😉 pokażę Wam jak zrobić mając folię aluminiową i papier do pieczenia foremki na rurki.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_143302720_HDR-1-1024x768.jpg)
Aby przygotować domowe foremki na rurki potrzebujemy kilka rzeczy które mamy w domu:
- Folia aluminiowa,
- papier do pieczenia,
- nożyczki,
- ewentulanie metalowe zszywki.
Przygotowanie;
Do przygotowania foremek potrzebujemy mocnego papieru i folii aluminiowej. Ja użyłam folię aluminiową i papier do pieczenia marki Gosia.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_132752491-1024x1365.jpg)
Folię aluminiową przecinamy na mniej więcej równie kwadraty około 15 cm, papier do pieczenia 1 cm krótsze kwadraty od folii. Układamy na folię aluminiową papier do pieczenia i zwijamy stożki dość cienko. Możemy zabezpieczyć metalową zszywką.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_133237361_HDR-1-1024x768.jpg)
Aby foremki się trzymały górną część zwijamy do środka, możemy wrzucić kulkę zrobioną z folii aluminiowej.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_133339466-1-1024x768.jpg)
Foremki gotowe 😉 Gdy użyjemy mocnego papieru do pieczenia i folii aluminiowej foremki powinni się trzymać same w sobie, ale jak chcemy możemy użyć metalowych zszywek.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_133410255-1024x1365.jpg)
Z tak przygotowanych foremek ciasto lekko schodzi. Bez problemu pozbędziemy się foremek z ciasta.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_133534910-1024x768.jpg)
Przepisów na ciasto do rurek jest mnóstwo. Tak samo jak i na nadzienia. Najprostszym przepisem na smakowite rurki z kremem jest ciasto francuskie i krem śmietankowy.
PRZEPIS NA RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Ciasto francuskie kroimy na 1 cm paski, nawijamy na foremki, pieczemy 20 minut na złoty kolor. Studzimy. 200 ml śmietany 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy około 1 łyżkę cukru pudru, mieszamy. Napełniamy masą śmiatankową przygotowane rurki. Zajadamy 😉 znikają błyskawicznie 😉
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_20210426_143302720_HDR-1-1-1024x768.jpg)
Polecam 😉
2 komentarze
Fajny patent na foremki do rurek!
Takie domowe rurki są najlepsze na świecie, nie robię ich często, ale jak już nas najdzie ochota, to od razu z podwójnej porcji 😉