Sernik królewski
Ciasto;
250 g mąki pszennej,
100 g zimnego masła,
80 g cukru,
2 żółtka,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa;
1 kg tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
200 g masła,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
łyżka budyniu waniliowego.
Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładmay do lodówki na 2 godziny lub zamrażalnika na 1 godzinę.
Masa serowa;
W misce ucieramy cukier z masłem. Dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając na małych obrotach. Nastepnie dodajemy łyżką ser twarogowy i budyń. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę 25 x 35 cm wykąłdamy paperem do pieczenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na spód blachy. Następnie wykładamy masę serową. Na masę serową ścieramy drugą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego 😉
4 komentarze
Mam bardzo podobny przepis na taki serniczek i muszę przyznać, że jest pyszny 🙂
😉
Fajny przepis, sernik prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie. Osobiście przepadam za tym ciastem, sernik gości więc na moim stole podczas wszystkich świąt. W tym roku z powodu braku czasu planuję zamówić catering wigilijny i na pewno zdecyduję się właśnie na to ciasto.
😉