Makowiec zawijany z polewą czekoladową

Szpileczki i babeczki

Makowiec zawijany z polewą czekoladową

Mak
lub
500 g maku,
150 g cukru,
50g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
aromat migdałowy do smaku,
szczypta cynamonu,
1 łyżka miękkiego masła,
6 białek.
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml mleka,
6 żółtek,
45g świeżych drożdży,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Dodatkowo

Masa; 

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie skladniki ( na koniec biaka). Dokładnie mieszamy. 



Ciasto; 



Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odatawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę. 



Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm. 



Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi ( około 2 cm). Zwiajmy w rulony. 



Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem. 



Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. 



Upieczeniu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową. 



Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies