Makowiec zawijany z polewą czekoladową
Mak
lub
500 g maku,
150 g cukru,
50g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
aromat migdałowy do smaku,
szczypta cynamonu,
1 łyżka miękkiego masła,
6 białek.
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml mleka,
6 żółtek,
45g świeżych drożdży,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Dodatkowo
Masa;
Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie skladniki ( na koniec biaka). Dokładnie mieszamy.
Ciasto;
Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odatawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm.
Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi ( około 2 cm). Zwiajmy w rulony.
Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Upieczeniu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.
Smacznego 😉